tussengerecht
Bereiding
Maak de bleekselderij en de sjalot schoon en rits de tijm. Zet bleekselderij, sjalot en tijm aan in de zonnebloemolie. Voeg op hoog vuur de kokkels toe en bak even mee. Blus af met de witte wijn en plaats de deksel op de pan. Na twee minuten kijken of de kokkels openstaan. Dan afgieten (het vocht opvangen, dat gaat naar de soep) Houdt 48 kokkels in de schelp apart en haal de rest van de kokkels uit de schelp.
Wortelsoep
Maak de sjalot, knoflook en bleekselderij schoon en snijd klein. Fruit deze enkele minute aan in wat zonnebloemolie en voeg de laurier toe. Blus af met de wortelsap en laat tot de helft inkoken. Voeg het goed gezeefde schelpenvocht toe en laat meekoken. Soep inkoken tot 1.2 ltr. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de soep en monteer met de crème fraiche. Controleer nog een keer de smaak.
Bulgur
Maak de sjalotten en knoflook schoon en snijd heel fijn. Hak ook de dragon fijn. Zet de bulgur aan in een hete pan met wat olijfolie. Voeg ook de sjalot en de knoflook toe. Laat even meefruiten. Blus af met de groentenbouillon en de witte wijn en kook gaar. De bulgur afgieten. Roer tenslotte ook de dragon door de bulgur. Breng op smaak met peper en zout.
Gekleurde worteltjes
Schraap de worteltjes en kook deze beetgaar in gezouten water ( kook de paarse worteltjes apart ivm kleur afgeven). Laat uitlekken. Snijd elk worteltje in de lengte door behalve de hele dunne worteltjes.
Uitserveren
Verwarm de soep. Verwarm de worteltjes even in een beetje boter en breng op smaak met peper en zout. Maak met behulp van een ijslepel een bolletje van de bulgur, druk stevig aan en plaats in het bord. Verdeel de kokkels over de bulgur. Schenk de wortelsoep rond de bulgur en maak het gerecht af met de kokkels in de schelp. Plaats de worteltjes tegen de rand van het bord.
Ingredienten:
- 2 kg kokkels
- 2 st.bleekselderij
- 4 kl sjalotten
- 4 tk tijm
- 4 dl witte wijn
- zonnebloemolie
Wortelsoep
- 8 kl sjalotten
- 2tn knoflook
- 6 st bleekselderij
- 4 laurierblad
- 4 ltr wortelsap
- 400 gr crème fraiche
- zonnebloemolie
Bulgur
- 200 bulgur
- 2 kl sjalotten
- 1 tn knoflook
- 20 gr dragon
- 1 ltr. groentebouillon uit pak
- 2 dl witte wijn
- peper en zout
- olijfolie
Gekleurde worteltjes
- 3 pakjes à 8 stuks kleine worteltjes