Witlofsoep met aardappel en gerookte haring

Tussengerecht


Bereiding

Maak de haring schoon en fileer. Rook in 15 minuten in de rookpan. Laat de deksel op een kier. Haring laten afkoelen en in kleine blokjes snijden. 15 minuten laten marineren in de melk met laurier en de tijm. Schil de aardappelen, spoel af en snij in blokjes( 11/2 cm). Kook in circa 10 tot 15 minuten gaar. Snij de witlof inclusief de kern fijn. Smelt 80 gram boter in een sauteerpan en bak het witlof al roerend goudbruin. Giet er 2 liter kippenbouillon bij en laat 20 minuten door pruttelen. Doe er de room en de helft van het weekvocht van de gerookte haring bij. Breng de soep weer aan de kook en mix glad met een staafmixer. Roer het maiszetmeel los in een scheutje water en voeg toe. Mix de soep nogmaals en voeg de rest van de boter toe. Naar smaak peper en zout toevoegen. Laat de haring en aardappelen goed uitlekken en meng met elkaar.

Kippenbouillon

Haal het vel en vet van de kip, snij in grove stukken, zet op met 3 liter water en breng aan de kook. Afschuimen, voeg daarna de fijn gesneden groenten toe en laat 3 uur trekken. Zeef de bouillon en kook in tot 2 liter.

Opmaak

Verdeel in het midden van diepe borden het haring-aardappelmengsel en schep de witlopsoep er omheen. Werk af met plukjes dille.

Ingrediënten:

  • 6 verse haringen
  • hout voor rookoven
  • 500 ml melk
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 400 gr aardappelen
  • ( vastkokend)
  • 1,2 kilo witlof
  • 140 gr boter
  • 2 liter kippenbouillon
  • 500 ml room
  • 2 el maiszetmeel
  • zout, peper

Kippenbouillon

  • 2 kg. soepkip
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 prei
  • 4 laurierblaadjes
  • 15 peperkorrels
  • 4 takjes tijm en foelie

Opmaak

  • 8 takjes dille