Whisky and cigars

nagerecht


Voorbereiding

175 gr boter smelten en hierin 1 nacht 30 gram zoethout laten trekken

Bereiding

600 gr donkere chocolade roken in rookoven. Leg de chocolade op een klein schaaltje in de rookoven. 300 gr room laten opkoken en hierin de gerookte chocolade smelten, laten afkoelen en in spuitzak (spuitmondje 13 mm rond) doen. Dit mengsel buiten de koeling bewaren op een koele plaats ( dit noemen ze ganache). Indien onvoldoende koeltijd dan kan evt. de koelkast worden gebruikt. Let op: de ganache wordt snel hard in de koelkast. 0.5L water mengen 250 ml volle melk, 50 gr cacaopoeder en 40 gr poedersuiker. Dit mengen met 6 gr Agar en daarna opwarmen tot 100°.
Dun uitgieten (2 mm!!) op bakplaat of dienblad. Laten opstijven buiten koeling en snijden in rechthoeken van 15×12 cm (zie pompoen uit 1e gerecht).

Sla de 150 gr eiwit los met een vork of garde. De boter met zoethout (staat al klaar) even smelten in een pan en zeven. 100 gram van de de gesmolten zoethoutboter mengen met 125 gr gezeefde bloem, 150 gr los geslagen eiwit en 160 gr fijne suiker. Dit mengsel dun (1 mm) uitstrijken op bakpapier en krokant en goudbruin bakken in oven van 175 ° C in ongeveer 7 min. 2 dl Millstone whisky laten inkoken met 50 gr fijne suiker tot caramellisatie , blussen met 2 dl room daarna inkoken tot een toffee-achtige créme.

10 minuten voor het uitserveren
De ganache spuiten op de chocoladegelei (2 cm uit de rand beginnen langs de lange zijde) en oprollen tot een 15 cm lange sigaar , bestuiven met cacaopoeder en in het midden op het bord schikken.

Opmaak

In het midden van een groot bord een sigaar neerleggen. Een stukje van de zoethout krokant op de punt van de sigaar leggen. Er onderlangs wat druppels whisky karamel. Op het bord een omgekeerd whisky glas plaatsen. Hieronder wat rook van een goede sigaar blazen

Ingrediënten

  • 0,5 liter water
  • 250 ml volle melk
  • 50 gr cacaopoeder
  • 40 gr poedersuiker
  • 6 gr Agar (texturas)
  • 600 gr pure chocolade
  • 300 gram room
  • rookmot
  • rookoven
  • cacaopoeder
  • spuitzak met 13 mm spuitmondje
  • 175 gr roomboter
  • 30 gr zoethoutwortel
  • 125 gr bloem
  • 150 gr eiwit
  • 160 gr fijne suiker
  • bakpapier
  • 2 dl Zuidam Millstone Whisky
  • Frensh Oak
  • 50 gr fijne suiker
  • 2 dl room
  • 1 goede sigaar