tussengerecht
Bereiding
Velouté
Het wit van de prei in dunne ringen snijden. De olie in een pan verhitten de uien en de prei aanfruiten op een laag vuur. De in stukjes gesneden aardappel toevoegen. De bouillon erbij gieten en aan de kook brengen. De soep 20 minuten laten trekken totdat de aardappel gaar is. Tot een smeuïg geheel pureren met de staafmixer. De slagroom erdoor kloppen en zout en peper naar smaak toevoegen.
Muffin
Oven voorverwarmen op 200 graden.
De melk tot lauwwarm verwarmen, in een kom gieten, de suiker erbij doen en de gist geheel erin oplossen door tussen duim en wijsvinger de gist in de melk fijn te wrijven. Afdekken met plasticfolie en in een warm badje zetten Wacht tot de gist begint te rijzen en voeg het mengsel toe aan de bloem. Daarna het ei toevoegen. De gesmolten boter met de olie in een kom gieten, al kloppend door elkaar mengen en toevoegen aan het bloemmengsel. Blijf kloppen tot het een egaal mengsel is.
Verwarm de oven op 200 graden.
Bak de spekjes uit in eigen vet en laat ze uitlekken. Snijd de peterselie fijn. Voeg de spekjes, de gruyère en de platte peterselie toe aan het deeg, roer alles door elkaar en verdeel het over de met boter ingevette vuurvaste vormpjes. Bak de muffins 15-20 minuten in de oven. Laat ze 5 minuten afkoelen en haal ze uit de vormpjes
Sinaasappelroom
Boen de sinaasappel schoon en trek met een zesteur reepjes schil. Hak deze fijn. Meng de room en de cointreau. Zet dit koel weg
Klop vlak voor het opdienen de cointreauroom met de schilletjes luchtig.
Uitserveren
Serveer de velouté in een champagneflute en serveer de muffin ernaast. Spuit de room met de dispenser in een klein glaasje.
Ingrediënten
Velouté
- 4 preien
- 1 kruimige aardappel
- 2 grote uien
- 1,3 liter runderbouillon v bouillonblokjes
- 1 eetl. olijfolie
- 2 dl slagroom
Muffin
- 100 gram bloem
- ±0,5 dl melk
- 10 gr verse gist
- 1 eetlepel suiker
- 1 ei
- 1 el olijfolie
- 30 gram boter
- 20 gram spekblokjes
- 80 gram geraspte gruyèrekaas
- 3 takjes platte peterselieblaadjes
Sinaasappelroom
- 2 sinaasappel
- 4 dl slagroom
- 4 el cointreau