Velouté van oesters

tussengerecht


Bereiding

Open de oesters, vang al het vocht op in een schaal. Leg de oesters in dit vocht. Plaats tot gebruik in de koelkast.

Kook de wijn in tot 2 dl. Kook de room in tot de helft. Voeg deze twee vloeistoffen (wijn en room) bij elkaar en houd warm.

Ondertussen de spinazie ontdoen van hun stelen en in repen snijden. Vlak voor het uitserveren op hoog vuur in olijfolie de spinazie roerbakken samen met de knoflook. Op smaak toevoegen peper en zout, eventueel een mespuntje suiker en ruim nootmuskaat. De spinazie afgieten en het vocht eruit drukken

Haal de oesters uit het oestervocht. En zeef dit vocht door een zeer fijne zeef. De oesters worden in een schone schaal geplaatst. Breng het oestervocht aan de kook, giet dan het oestervocht op de oesters. Het oestervocht mag niet meer koken! Laat de oesters er 3 min. in liggen

Verwarm zo nodig het wijn-room mengsel en voeg het hete oestervocht (zonder de oesters) toe. Dit vocht met een staafmixer (kort voor het gebruik) schuimig opkloppen.

Uitserveren

In een kelkvormig glas ( voorverwarmd ). Onderin een laag spinazie, dan twee oesters en vervolgens het opgeklopte vocht.

Ingrediënten

  • 32 oesters (fines claires)
  • 6 dl witte wijn
  • 5 dl room
  • 500 gram spinazie
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • nootmuskaat (vers raspen)
  • 500 gram spinazie
  • olijfolie