Tiramisu met koffiebonen roomijs en een macaron

nagerecht


Bereiding

Bodem

Verwarm de oven voor op 160 gr. C. Klop de eieren stijf met de suiker. Spatel de bloem er door. Bestrijk een bakplaat licht met boter en beleg hem met bakpapier. (zorg dat de goede kant boven ligt!!) Strijk het beslag egaal over de bakplaat uit en bak het in 25 – 30 min gaar. Haal het uit de oven, laat het afkoelen en besprenkel het met espresso en amaretto. Steek 15 cirkels van 7 cm. uit en laat het deeg in de ring.

Koffiebonen roomijs

Kneus de koffiebonen. Zet de melk samen met de room op in een pan en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de gekneusde koffiebonen toe en laat de massa tenminste een half uur trekken op een heel matig vuur. Af en toe roeren, niet laten koken!! Doe eidooiers in een bekken en klop dit samen met de suiker tot er een mooie witte luchtige massa ontstaat. Voeg vervolgens de roommassa toe en meng voorzichtig. Laat de massa au bain marie langzaam garen en als het geheel mooi gebonden is door een fijne zeef passeren. Af laten koelen en tot ijs draaien in de ijsmachine.

Tiramisu

Klop de dooiers met de suiker en vanillesuiker tot een dikke luchtige massa. Klop de eiwitten met de poedersuiker tot stijve pieken. Klop de room stijf en spatel deze door de mascarpone en spatel achtereenvolgens ook het dooiermengsel en de eiwitten er voorzichtig onder. Doe er tot slot een scheut amaretto door. Verdeel de tiramisu over de ringen met de cakebodem en zet koel weg om op te stijven.

Pâte decor

Verwarm de oven voor op 150 gr. C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Doe alle ingrediënten in een kom en roer het tot een glad mengsel. Voorzie een spuitzak van een spuitmondje met een kleine opening. Breng het mengsel over in de spuitzak en spuit de gewenste vormen op het bakpapier. Bak ze goudbruin af in de oven en bewaar ze.

Macarons

Meng de suiker met de amandelpoeder. Zeef het geheel. Klop de eiwitten heel stevig op in een ontvette kom. Spatel voorzichtig het suiker/amandelpoeder mengsel er door. Doe dit in een spuitzak met een gekarteld mond- stuk. Plaats een siliconenmatje op een rooster dat in de oven past. Spuit er cirkels op. (Maak gebruik van de grote stoomoven.) Zet het geheel in de koude oven. Bak 20 min. op 50 graden. Stel de oven dan in op 150 graden en bak de macarons in 20 min. af

Presentatie

Zet de ringen op de koude borden en ontdoe ze van de cake/tiramisu inhoud. Bestrooi ze met cacaopoeder. Schep een bolletje koffiebonen roomijs op de tiramisu. Serveer daarop een pâte decor vormpje en leg een of twee macarons daar weer tegen aan. Serveer uit.

Ingrediënten

Bodem

  • 6 middelgrote eieren
  • 165 gr. suiker
  • 165 gr. bloem
  • 40 gr. boter
  • 1 dl. espresso
  • 4 el amaretto
  • 15 ringen van 7 cm.
  • doorsnede

Koffiebonen roomijs

  • ½ l. melk
  • ½ l. room
  • 300 gr. suiker
  • 8 eidooiers
  • 45 gr. koffiebonen

Tiramisu

  • 750 gr. mascarpone
  • 1 ½ dl room
  • 150 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 dooiers
  • 3 eiwitten
  • 50 gr poedersuiker
  • scheut amaretto

Pâte decor

  • 80 gr bloem
  • 80 gr poedersuiker
  • 2 eiwitten

Macarons

  • 100 gr. eiwitten
  • 125 gr. amandelpoeder
  • 225 gr. poedersuiker