Nagerecht
Bodem
Verwarm de oven voor op 160 gr. C. Klop de eieren stijf met de suiker. Spatel de bloem erdoor. Bestrijk een vierkante bakvorm met boter, beleg met vetvrij papier en vet hem licht in met wat boter. Doe het beslag in de vorm en bak het beslag gaar in ca. 25-30 minuten.
Laat het deeg uit de oven afkoelen en besprenkel het met espresso en amaretto.
Espressosorbet
Verwarm de espresso, voeg de overige ingrediënten toe en roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen en draai er in de ijsmachine sorbetijs van. Bewaar het ijs tot gebruik in de vriezer.
Tiramisu
Klop de mascarpone op met de suiker. Los de gelatine op in de verwarmde espresso. Spatel de room door de massa en voeg de espresso, eierdooier en amaretto toe. Beleg 16 ronde vormpjes met vetvrij papier en vul ze met het mengsel. Zet ze 1 a 2 uur weg om op te stijven.
Pâte Decor
Verwarm de oven voor op 150 gr. C. Beleg een bakplaat met vetvrij papier. Roer alle ingrediënten voor het pâte decor met de vlinder van de kitchen-aid glad en doe het mengsel over in een spuitzak. Spuit de gewenste vormpjes op het papier, ver uit elkaar want het loopt uit en superdun en bak ze goudbruin in de oven.
Meringue
Verwarm de oven voor op 90gr. C. Klop de eiwitten stijf met de suiker en het citroensap. Spatel de poedersuiker erdoor. Doe de massa in een spuitzak en spuit ze in de gewenste grootte en vorm op een met vetvrij papier beklede bakplaat. Strijk wat van het mengsel tussen het papier en de plaat zodat het papier op z’n plaats blijft.
Bak de meringue in ca. 2 uur in de oven tot ze droog en krokant aanvoelen. Bewaar ze droog.
Presentatie
Steek 16 cirkels met dezelfde doorsnee als de vormpjes van de tiramisu uit het deeg en leg op bordjes. Neem heel voorzichtig de tiramisu uit de vormpjes en leg deze op het deeg. Bestrooi met cacao poeder. Schep een bolletje espressosorbet op de tiramisu, serveer met pâte decor en de meringues.
Ingrediënten
Bodem
- 8 middelgrote eieren
- 220 gr suiker
- 220 gr bloem7
- 60 gr boter
- 1 kopje espresso
- 4 el. Amaretto
Espressosorbet
- 800 ml espresso
- 20 el. suiker
- 4 el. Glucose siroop
- 8 dl. Water
Tiramisu
- 250 gr. mascarpone
- 8 gr gelatine
- 100 gr. suiker
- 8 dl. room stijfgeslagen
- 180 ml espresso
- 4 eierdooiers gepasteuriseerd
- scheutje amaretto en cacao poeder
Pâte Decor
- 300 gr. Bloem
- 300 gr. Poedersuiker
- 9 eiwitten
Meringue
- 3 eiwitten
- 70 gr. fijne kristalsuiker
- 1 tl. Citroensap
- 70 gr. Poedersuiker gezeefd