Terrine van zalm en coquilles met kuit op een bedje van papaja

voorgerecht


Bereiding

Pureer de zalm en coquilles met kuit in een keukenmachine tot een glad mengsel. Verwijder de zaadlijsten van de rode pepertjes en hak de pepertjes fijn. Pers de twee tenen knoflook. En rasp van de limoen twee el schil. Hak 4 gram korianderblaadjes fijn en voeg al deze ingrediënten toe aan de zalm en coquilles samen met 25 ml vissaus. Pureer opnieuw. Voeg geleidelijk de twee eiwitten toe. En voeg tenslotte het dikke bovenste gedeelte van de kokosmelk (150 ml) toe ( dus vooral niet schudden, maar bovenste gedeelte er voorzichtig afscheppen ) totdat een gladde puree ontstaat. Bekleed de twee kleine driehoekterrines met folie en verdeel de puree over twee terrines. Laat de terrines minimaal 1 uur koelen.

Zet een grote pan met water op waarin de terrines au bain Marie passen en zet de terrines 15 minuten in kokend water. Laat daarna 15 minuten rusten.

Papajasalade

Schil de papaja’s en snijd in dunne reepjes (keukenmachine). Snijd de kerstomaatjes in stukjes, hak de korianderblaadjes en pinda’s fijn. Meng de papaja’s, tomaatjes, koriander en pinda’s door elkaar. Maak een dressing van 50 ml vissaus, 100 ml limoensap (van de limoenen bij de terrine) en 80 gram basterdsuiker.Zet de salade en de dressing koel weg tot aan het uitserveren.

Stokbrood bakken

Uitserveren

Voeg de dressing en de salade samen en schep goed door. Laat als het nodig is de salade even uitlekken. Leg op een bord een bedje van salade. Haal de vis uit de terrine en verwijder de folie en snijd de vis in mooie plakken twee pp. Leg op de salade twee plakken vis en maak af met een beetje zoete chilisaus en een blaadje koriander. Serveer met stokbrood.

Ingrediënten

Terrine

  • 500 gram zalm zonder vel
  • 200 gram coquilles met kuit
  • 2 rode pepertjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 limoenen
  • 4 gram korianderblaadjes
  • 25 ml thaise vissaus
  • 2 eiwit
  • 150 ml dikke kokosmelk

Salade

  • 2 groene papaja’s ( totaal 1.5 kilo)
  • 45 kerstomaatjes
  • 30 gram korianderblaadjes
  • 50 gram pinda’s
  • 50 ml vissaus
  • 100 ml limoensap (limoenen zie terrine)
  • 80 gram donkerbruine basterdsuiker

 

  • Stokbrood
  • zoete chilisaus