Tarte de la Forêt-Noire // Kirschtaart uit het Zwarte Woud

nagerecht


Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 gr.Celsius. Zeef de cacao samen met de bloem. Meng goed. Voeg een beetje zout toe. Roer de eieren met de suiker los in een grote kom. Vervolgens “au bain marie” met een mixer kloppen, tot het mengsel een temperatuur van ongeveer 37 gr. heeft bereikt. Neem de kom uit het bad en blijf kloppen tot een schuimige, draderige massa is verkregen. Onderschat dit niet, het slagen van de taart is hiervan volledig afhankelijk. Spatel het cacao-bloemmengsel zo luchtig mogelijk door de eier-suikermassa. Niet roeren! Vul twee ! licht beboterde taartvormen van drsnede 20 cm met het taartdeeg en plaats deze direct in de oven.

Reken op een baktijd van 30 min. Controleer de gaarheid met een houten stokje! Maak de vorm los en schuif de taart voorzichtig van de bodem op een taartrooster. Laat afkoelen. Klop de slagroom met de suiker goed stijf. Voeg tijdens het kloppen de Sahnesteif toe. Meng het Kirschwasser met de suikersiroop ( 100 gr. suiker/ 100 ml water even aan de kook brengen). Laat de kersen goed uitlekken! Snijd 2/3 deel van de kersen doormidden. Verwijder eventueel zo zuinig mogelijk het vervormde bovenste deel van de taart. Snijd de taart zo horizontaal mogelijk in 3 plakken.

Gebruik voor de opbouw de taartstander.( indien aanwezig). Leg de eerste plak er voorzichtig op en trempeer met de suikerkirschsiroop. Smeer er een laagje slagroom op en bedek met 1/3 deel van de kersen. Vervolgens de 2e laag ook zo.

Plamuur de zijkanten ook mooi strak met slagroom. Laat de parels au bain marie smelten en stort de massa op een schoon koud aanrecht. Smeer uit tot een dun laagje. Laat afkoelen, schraap de chocolade los en maak er schaafsel van. Bestrooi de zijkanten van de taart met chocolade-schaafsel. Garneer de bovenkant met 8 fraaie rozetten slagroom en achtergehouden hele kersen. Bestuif tenslotte alles licht met poedersuiker.

Uitserveren

Een glaasje Banyuls

Liefst aan tafel de taarten in 8 stukken verdelen en opdienen.

Ingrediënten

  • 60 gr. cacaopoeder
  • 270 gr. bloem
  • 9 eieren
  • 270 gr. suiker
  • zout
  • 2 taartvormen met drsn. van 20 cm.
  • 30 gr. boter
  • 11/4 l. slagroom
  • 100 gr. suiker
  • 3 eetl. Sahnesteif( Dr. Oetker)
  • 200 ml. suikersiroop
  • 150 ml.Kirschwasser
  • 2 potten donkerrode, ontpitte kersen ( 700 gr. uitlekgewicht 350 gr. )
  • 200 gr.couverture, puur!
  • poedersuiker
  • 1 fl. Banyuls