Spekkoek, gekarameliseerde ananas en chocolademousse

Nagerecht


Spekkoek

Verwarm de oven voor tot 160 °C, gebruik alleen de bovenwarmte.

Splits de eieren.

Roer de eidooiers met de suiker en de boter tot een gladde massa.

Voeg al roerend de bloem toe.

Klop de eiwitten tot schuim en schep ze door het beslag. Verdeel het beslag in 2 delen. Voeg aan 1 deel de spekkoekkruiden toe en meng tot een egale massa.

Vet een springvorm met een diameter van 26 cm in met roomboter en doe er een dun laagje blanke deeg in.

Bak het laagje, op een rooster in het midden van de oven, in 4 minuten gaar. Haal uit de oven en doe er een dun laagje donkere deeg over, bak weer in 4 minuten gaar. Ga zo door, voeg laag na laag toe, om en om, het deeg en bak tot alle deeg is opgebruikt.

Haal de springvorm uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en verwijder de rand van de springvorm. Laat de spekkoek verder afkoelen op een rooster.

Ananas

Schil de ananas tot alle bruin eraf is. Snijd in de lengte in 4 gelijke stukken en haal de harde kern er uit.

Breng het water met de suiker en kruiden aan de kook.

Voeg de ananas toe en laat dit ongeveer 15 minuten koken. Zet van het vuur af en laat de ananas in het vocht afkoelen.

Snijd vlak voor het uitserveren de ananasstukken in plakken van 2 cm dik en grill in een hete pan.

Chocolademousse

Smelt de chocolade au bain-marie.

Klop de eiwitten tot stevig schuim met de suiker.

Klop de room stijf.

Klop de eidooier met het water. Meng dit met de gesmolten chocolade, roer er de room door en spatel als laatste de geklopte eiwitten erdoor.

Doe over in een platte schaal en zet koud tot gebruik.

Uitserveren

Snijd de spekkoek in hele dunne puntjes, leg 3 puntjes op een vierkant bord.

Geef er een plakje ananas en een klein bolletje chocolademousse bij.

Spekkoek

  • 10 eieren
  • 250 gram suiker
  • 250 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 15 gram spekkoekkruiden

Ananas

  • 1 ananas
  • 500 gram water
  • 500 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 5 stuks steranijs
  • 1 kaneelstokje

Chocolademousse

  • 150 gram pure chocoladeparels (Callebaut)
  • 90 gram gepasteuriseerde eiwitten
  • 40 gram suiker
  • 250 gram slagroom
  • 25 gram gepast.
  • eidooier
  • 50 ml water