Nagerecht
Bereiding
Los de suiker op in het water, laat alle specerijen in trekken en kook iets in. Voeg de coulis toe. Zeef het geheel. Snij de aardbeien in vieren en laat ongeveer twee uur marineren in de koude soep.
Balsamico
Kook (niet op te hoog vuur)de balsamico met de basterdsuiker in tot deze stroperig is.( let op niet te ver inkoken en test regelmatig op een bordje). Doe dit mengsel in en plastic spuitzak en knip voor uitserveren een puntje ervan af.
Vanilleroomijs
Breng de room met de melk aan de kook. Snij het vanillestokje in de lengte open, voeg merg en stokje toe aan het roommengsel. Laat het geheel op heel laag vuur ca 2 uur trekken. Laat iets afkoelen. Roer de eierdooiers los met de suiker en klop er met de garde voorzichtig een kwart van het roommengsel door (denk aan schiften) Meng daarna het geheel met de rest van het roommengsel in de pan. Breng het geheel al roerende op een laag vuur (of au bain Marie) tot 80 graden zodat de eieren kunnen bieden. Laat afkoelen, daarna zeven en vervolgens ijs van draaien in de ijsmachine.
Kletskop
Rooster de noten mix Hak de noten vrij grof. Smelt de boter in een steelpan, haal de pan van het vuur. Meng de suiker, daarna de bloem, kaneel en een snuifje zout. Voeg daarna de noten en 1 el water toe. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel met een eetlepel in bergjes. Bak ze in een voor verwarmde oven op 175C circa 8 min.
Opmaak
Serveer de soep in een diep bord, schenk de balsamico siroop erop en leg er een grote bol vanilleroomijs. Verdeel de dragon en de pepertjes over de borden.
Ingrediënten:
- 1 kg aardbeien
- 12dl water
Specerijen
- 400 gr suiker
- 8 dl aardbeiencoulis
- ½ vanillestokje
- 2 st kardemonpitten
- 2 tl gemberpoeder
- 2 tl kaneel
- 2 tl piment
- 1 kruidnagel
- 2 steranijs
- zwarte peper
Balsamico
- 150 ml balsamicoazijn
- 80 gr bruine basterdsuiker
Vanilleroomijs
- 6 dl room
- 6 dl melk
- 1 vanillestokje (merg)
- 8 eieren
- 250 gr suiker
Kletskop
- 25 gram macadamia’s
- 25 gr pistache
- 25 gr pinda’s
- 80 gram boter
- 150 gr lichtbruine basterd suiker
- 50 gr bloem
- 1 tl kaneel
- zout
Opmaak
- 6 takjes dragon
- groene pepertjes