Tussengerecht
Bereiding:
Groentebouillon
Maak de groenten en kruiden schoon en snij alles klein. Bak de ui, prei, wortel en bleekselderij in de hete olie lichtbruin. Voeg de gekneusde peperkorrels en de overige kruiden toe en blus af met het water. Breng aan de kook en laat het 1 uur zacht trekken. Daarna zeven en gebruiken voor de knoflooksoep.
Knoflooksoep
Zet de oven op 200 ℃ . Pak de bollen knoflook in 2 lagen aluminium folie en laat ze een half uur in de oven poffen. Snij de uien en de bleekselderij fijn. Smoor de uien en bleekselderij in de boter met olijfolie gedurende 10 minuten tot ze glazig en gaar zijn. Rasp 3 theelepels gember en hak de tijm voeg dit bij het groentemengsel en doe de wijn erbij laat even koken. Dan de saffraan, laurier en groentebouillon toevoegen laat het geheel 15 minuten trekken, verwijder de laurier blaadjes en voeg de platte peterselie toe. Pureer de soep tot een mooie homogene massa. Haal de knoflook na een half uur uit de oven en druk de knoflook uit de schil in de soep. Maak op smaak met peper en zout. Haal de gerookte knoflook teentjes uit de schil en snijd ze in zeer dunnen plakjes voeg kort voor het uitserveren toe en laat nog 5 minuten mee trekken.
Harissa
Was de pepers, verwijder de zaadlijst, snij de pepers zeer fijn. Snij de knoflook fijn en bak deze zachtjes, samen met de pepers in een scheutje olijfolie pas op voor aanbranden. Na een paar minuten van het vuur halen en het mengsel overbrengen in een maatbeker. Rooster de zaden samen in een anti aanbak pan, weer oppassen voor aanbranden. Breng ze over in een vijzel en stamp ze fijn als ze iets afgekoeld zijn. Voeg de gestampte specerijen samen met de munt bij de knoflook en rode peper in de maatbeker, blender alles samen met de olijfolie met de staafmixer. Voeg zout naar smaak toe.
Opmaak
Schep de knoflooksoep in de warme borden (kardinaalshoed groot).
Onder de warmhoudbrug weghalen en een quenelle Griekse yoghurt in de soep leggen en hierop 1 theelepel harissa leggen.
Garneer met platte peterselie.
Extra Handeling
2 velletjes bladerdeeg snijden in 16 reepjes aan beide zijden bestrijken met het geel van 2 eidooiers, aangevuld met een paar druppels water. Strooi er wat zout op, en draai tot een spiraal.
Afbakken in 10 minuten op 210 ℃ in hete lucht oven.
Ingrediënten:
Groentebouillon
250 gr. uien
550 gr. prei
350 gr. stengels bleekselderij
250 gr. winterwortels
35 gr. platte peterselie
35 gr. selderij
10 gr. verse tijm
25 gr. lavas blaadjes
2 blaadjes laurier
3 gr. venkelzaad
0,75 gr. zwarte peperkorrels
30 ml. olijfolie
2,25 liter water
Knoflook Soep
500 gr. uien
400 gr. stengels bleekselderij
50 gr. boter
30 ml. olijfolie
2 bollen knoflook
6 tenen gerookte knoflook
15 gr. gember
2 gr. gehakte verse tijm
2 dl. witte wijn
0,20 gr. saffraan
5 laurierblaadjes
10 gr. platte peterselie
2 liter groentebouillon (zelfgemaakt)
Peper/zout
Harissa
4 rode pepers
6 gr. komijnpoeder
2 gr. korianderpoeder
3 gr. karwijzaad
8 teentjes knoflook(gerookt)
1,25 gr. gedroogde munt
30 ml. – 40 ml. Olijfolie extra vergine
zout
Opmaak
500 gr. Volle
Griekse yoghurt
Platte Peterselie
Extra Handeling
2 plakjes bladerdeeg
(plus eventueel bladerdeeg wat over is van het dessert)
Grof Zeezout