soep
Bereiding
Visbouillon
Spoel de visresten goed af onder koud water.Doe de visresten in een pan.Voeg alle andere ingrediënten toe.Breng aan de kook.Zet daarna het vuur laag en laat 25 minuten zachtjes koken.Schep geregeld het schuim van de bouillon.Giet de bouillon door een fijne zeef.
Soep
Smelt de helft van de boter in een pan,Voeg de helft van de sjalotjes toe en smoor ze 2 minuten.Doe de Bouquet garni,peper en witte wijn erbij en breng aan de kook.Voeg de mosselen toe en kook ze 3 à 5 minuten op hoog vuur tot de mosselen open gaan.Schud de pan zo nu en dan.Schep de mosselen met een schuimspaan in een kom.Giet het kookvocht door een zeef met daarin een kaasdoek en bewaar het vocht. Haal de mosselen uit de schelp,maar houd 30 mosselen in de schelp apart voor garnering.Gooi de ongeopende exemplaren wegSnijd de preien in de lengte in vieren en daarna fijn.Smelt de rest van de boter op middelhoog vuur en voeg de rest van de sjalotjes toe.Bak 2 minuten.Doe de prei,venkel,wortel en saffraan erbij en bak 4 minuten.Roer het mosselvocht erdoor,breng aan de kook en kook 15 à 20 minuten tot de groenten zacht zijn en het vocht wat ingekookt is.Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.Schuim zo nodig af.Breng op smaak met peper en zout.Voeg dan room en mosselen toe.Roer de Pernod erdoor en kook nog 1 à 2 minuten tot de soep heet is.
Uitserveren
Serveer de soep in een warm soepbord en garneer met twee mosselen in de schelp per bord.Zorg dat de overige mosselen goed verdeeld zijn over de borden.Met 2 tl.lobbig geslagen room en lente-uitjes verder opmaken.
Ingrediënten
Visbouillon
- 2 kg.visresten(witvis)
- 3 winterpenen in stukjes
- 3 preien in ringen
- 2-3 visbouillonblokjes
- 2 ltr.water
- 1 bosje selderij
- 3 uien in ringen
- 1 ltr.witte wijn
Soep
- 120 gr.ongezouten boter
- 24 sjalotten,gesnipperd
- Bouquet garni(3 takjes tijm,3 stengels peterselie,3 laurierbladen)
- 3 tl.peperkorrels,geplet
- 1 ltr.witte wijn
- 3 kg.mosselen
- 4 preien in ringen
- 1 venkelknol,
- fijngesneden
- 2 wortels,fijngesneden
- 6 saffraandraadjes
- 3 ltr.visbouillon
- 1 dl.room
- 5 el.Pernod
- zout,peper
- 2 bosjes dungesneden
- lente-uitjes
- 1 dl.slagroom,lobbig geklopt