Romanoff pavlova met basilicumyoghurtijs en muntpesto

Nagerecht


PAVLOVA

Verwarm de oven voor op 100ºC. Klop in een ontvette kom de eiwitten stijf in de kitchenaid. Voeg beetje bij beetje (al mixend) driekwart van de suiker toe. Maak een papje van de azijn en de maïzena en meng dit door de eiwitten. Spatel voorzichtig de rest van de suiker erdoor.

Doe het mengsel in een spuitzak en maak op een met siliconen bakmat beklede bakplaat in een spiraalvorm de bodem (9 cm doorsnee). Maak een bakje door rondom een laagje van twee schuimtorentjes van max. 2-3 cm hoog op de bodem te zetten. Laat het eiwitschuim circa 2 uur in de oven drogen op het rooster met daarop een siliconenmatje.. Zet de ovendeur op een kier met behulp van een houten lepel. Leg de pavlova’s daarna op de rechthoekige borden om af te koelen.

ROMANOFF-VULLING

Verwijder de kroontjes van de aardbeien snijd de aardbeien doormidden. Marineer de aardbeien in sinaasappelsap en wodka in een platte schaal en zet koel weg. Haal ze voor het uitserveren uit de koeling en laat de aardbeien goed uitlekken. Houd de marinade apart. Prak de helft van de aardbeien grof met een vork. Klop vlak voor het uitserveren de slagroom met de vanillesuiker goed stijf en spatel de geprakte aardbeien door de slagroom. Bewaar de andere helft voor de opmaak bij het uitserveren.

TOPPING

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de amandelen in de oven in circa 8 minuten goudbruin, halverwege omkeren. Zet apart en laat afkoelen. Maak de aardbeien schoon en verwijder zorgvuldig de kroontjes en halveer ze. Koel bewaren tot een half uur voor uitserveren.

BASILICUMYOGHURTIJS

Doe de slagroom in een hoge beker waar een staafmixer in kan. Voeg de blaadjes basilicum toe en hak ze met de staafmixer door de room, tot een lobbige structuur ontstaat. Meng de basilicumroom en de suiker door de yoghurt tot een mooi egaal mengsel is ontstaan. Voeg een snuf zout toe. Draai van het mengsel ijs in twee keer in de nieuwe ijsmachine. Doe het ijs in een platte bak en zet weg in de vriezer.

 

MUNTPESTO

Hak de blaadjes munt en pijnboompitten fijn in de keukenmachine. Citroensap toevoegen, vervolgens beetje bij beetje de olijfolie er bijschenken en in beweging houden. Op smaak brengen met suiker en gekoeld bewaren in een flesje. 16 muntblaadjes apart houden voor garnering.

 UITSERVEREN

De borden koud wegzetten. Schep een eetlepel marinade over de bodem van de pavlova. Verdeel hierover de Romanoff-vulling en verdeel de gemarineerde en verse aardbeien over de vulling. Bestrooi met het geroosterde amandelschaafsel. Leg een bol basilicumijs links naast de pavlova voor. Leg het muntblaadje tegen de bol ijs. Daartussen drie druppels muntpesto.

Ingrediënten:

PAVLOVA

  • 10  eiwitten
  • 450 g suiker
  • 2 tl azijn
  • 2 tl maïzena

ROMANOFF-VULLING

  • 1kg aardbeien
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 100 ml wodka
  • 350 g slagroom
  • 3 eetl. vanillesuiker

TOPPING

  • 75 g geschaafde amandelen
  • 200 g aardbeien

BASILICUMYOGHURTIJS

  • 280 gram suiker
  • snuf zout
  • 800 ml Griekse yoghurt
  • 125 ml slagroom
  • 1 flinke bos verse basilicum

MUNTPESTO

  • 80 gr verse munt
  • 60 gr pijnboompitten
  • 100 ml extra virgin olijfolie
  • 6 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels fijne kristalsuiker

UITSERVEREN

  • 16 muntblaadjes