Pyramide van nougatineparfait met een compote van rood fruit

nagerecht


Bereiding

Nougatineparfait

Klop de slagroom lobbig en zet meteen in de koelkast. Kook de suiker, honing en het water tot een lichtbruine siroop. Klop het eiwit luchtig en stijf in een goed ontvette kom. Giet de afgekoelde suikersiroop in een dun straaltje er voorzichtig bij en klop de massa (koud) met de mixer in de laagste stand.

Schep de nougat, kersen en noten erdoor en spatel daarna de lobbige slagroom door het mengsel. Verdeel de parfait over de pyramidevorm en dek af met een 3 mm dun (op maat gesneden) plakje cake. Zet meteen in de diepvries en laat 3 uur opstijven.

Compote van rood fruit

Verwarm de calvados en suiker op een laag vuur tot de suiker gesmolten is. Voeg daarna het gewassen fruit toe en zorg ervoor dat het fruit niet kapot kookt. Laat van het vuur af nog even doortrekken.

Nougat-galettes

Leg de amandelen op een bakplaat en bak ze lichtbruin in een oven van 180 graden. Kook de kristalsuiker en de glucosesiroop op een matig vuur lichtbruin. Roer er van het vuur af de nog warme amandelen doorheen.

Bestrijk 2 vellen vetvrij papier met arachideolie. Leg 1 vel op de werktafel en giet er de warme nougat op en bedek met het andere vel papier. Rol met een deegroller nu snel de nougat dun uit en snijd als de nog nog warm is 15 mooie driehoeken uit.

Verkruimel de resten van de galettes.

Opmaak

Stort de parfait voorzichtig en plaats midden op het bord. Schep de compote en wat (galette-)kruimels rondom de parfait en steek de nougat galette schuin in de parfait.

Ingrediënten

Nougatineparfait

  • 600 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 300 ml water
  • 120 gram honing
  • eiwit van 5 eieren
  • 65 gram gehakte nougat
  • 50 gram gehakte bigareaux kersen
  • 50 gram gehakte pistache noten
  • 1 cake
  • pyramidevorm (siliconen)

Compote van rood fruit

  • 250 gram rode bessen
  • 250 gram bosaardbeien
  • 250 gram frambozen
  • 4 el calvados
  • 140 gram suiker

Nougat-galettes

  • 150 gram geschaafde amandelen
  • 260 gram kristalsuiker
  • 200 gram glucosestroop
  • arachideolie