Lichtgebonden peren waterkerssoep met stilton-croûtons

soep


Bereiding

Kippenbouillon

Hak de uien met schil in vieren. Snijd de wortels grof, snijd de bleekselderij met het groen er aan grof. Doe alles in een pan en fruit aan. Voeg de soepkip en 3 liter water toe en breng aan de kook. Voeg de tijm, de peterselie, de laurier de stukjes foelie, de zwarte peper en de kippenbouillonblokjes toe. Laat 3 uur zachtjes trekken. Haal van het vuur, zeef de bouillon en laat tot 2 liter inkoken. Breng op smaak met peper en zou

Soep

Schil de peren. Snijd uit de peren 45 mooie plakken, leg ze op een rooster dat is bedekt met bakpapier en laat ze in een oven van 160 graden licht verkleuren. Snijd de rest van de peren in blokjes. Doe 2/3 van de waterkersblaadjes en alle steeltjes samen met de bouillon en de blokjes peer in een pan en laat 15 tot 20 min zachtjes koken. Bewaar wat waterkersblaadjes voor de garnering. Pureer de soep met de staafmixer, doe daarna de rest van de waterkersblaadjes bij de gepureerde massa en laat de mixer nog heel even draaien. (dit is om de soep wat groener te krijgen.) Roer de slagroom en het limoensap naar smaak erdoor. Maak een roux van de boter en de bloem en bind de soep. Breng op smaak met peper en zout.

Croûtons

Snijd het casinobrood in blokjes van 1 ½ / 2 cm. Smelt de boter in een pan met anti aanbaklaag, voeg de olijfolie toe en bak hierin de broodblokjes goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de broodblokjes op een groot bord. Rasp de kaas erover en zet in de grill tot de kaas begint te bubbelen.

Opmaak

Schep de soep in de warme borden. Leg 3 plakjes gedroogde peer op de rand van het bord, hierop wat waterkers blaadjes. Verdeel de croûtons en de rest van de waterkersblaadjes in de soep. Maak af met 1 eetlepel opgeklopte room.

Ingrediënten

Kippenbouillon

  • 2 kilo soepkip
  • 2 uien
  • 2 winterwortels
  • 2 stengels bleekselderij met blad
  • ½ bosje peterselie
  • 4 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stukjes foelie
  • 10 lichtgekneusde zwarte peperkorrels
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 3 liter water
  • peper en zout

 Soep

  • 13 zoete peren (conférance)
  • 3 bosje waterkers ( ½ bosje naar opmaak)
  • 2 liter kippenbouillon 3 dl slagroom
  • sap van 2 limoenen
  • 40 gr boter
  • 50 gr bloem

Croûtons

  • 6 sneetjes casinobrood boter en olijfolie
  • 250 gr geraspte stilton

Opmaak

  • ½ bosje waterkers
  • 2 dl opgeklopte room