Soep
Gevogeltebouillon
Direct mee beginnen
Snijd de kip in stukken.Verhit de olijfolie in een grote pan en laat de grof gesneden groenten al roerende enkele minuten zweten. Schep de groenten eruit en draai het vuur iets hoger, voeg de stukken kip toe en laat bakken tot het vlees aan alle kanten gekleurd is. Blus af met witte wijn.
Schraap het aanbaksel los, voeg de groente weer toe en vul af met 3 lt. water. Laat één uur trekken. Giet de bouillon door een fijne zeef en kook in tot 2 lt.
Soep
Maak van de bloem en de boter een roux.
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Laat niet verkleuren en maak de bloem gaar op een laag vuur (ongeveer 2 minuten). Voeg ½ lt bouillon toe en roer de roux tot een gladde massa (zonder klontjes).Voeg de rest van de bouillon toe en kook even door. Room toevoegen en op smaak brengen met peper en zout.
Komkommer
Was de komkommers, schil deze en verwijder de zaden. Snijd vervolgens in brunoise en bewaar tot het uitserveren.
Curry-ijs
Breng melk en room aan de kook. Laat afkoelen tot 75°C. Klop de eidooiers goed los tot zalfdikte en voeg toe aan het melk/roommengsel. Roer de currypasta door de compositie.
Niet alle currypasta in één keer toevoegen, eerst proeven en dan eventueel de rest toevoegen.Het ijs mag niet te scherp zijn. Snijd de koriander fijn en roer door de compositie. Laat afkoelen en draai vervolgens tot ijs.
Maak kleine bolletjes en leg ze op een schaal bekleed met plastic folie, bewaar in de diepvries.
Uitserveren
Serveer de soep kokend heet in warme borden. Verdeel de komkommer in de borden. Aan tafel een klein bolletje curry-ijs in het midden van de soep leggen.
Ingrediënten:
Gevogeltebouillon
- 1 soepkip
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het witte gedeelte)
- 1 stengel bleekselderij
- 2 dl witte wijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- peper en zout
Soep
- 4,5 dl room
- 55 gr boter
- 70 gr bloem
Komkommer
- 2 komkommers
Curry-ijs
- 3 dl melk
- 7,5 dl room
- 9 eidooiers
- 3 tl rode currypasta
- (Mae Ploy Red Curry Paste)
- 1 bos koriander
Zeer warme soepborden