Nagerecht
IJs
Breng voor het ijs de melk, slagroom en suiker langzaam aan de kook tot de suiker is opgelost. Roer de eidooiers even door elkaar en giet de warme vloeistof al roerend langzaam bij de dooiers. Bind de massa tot 80°C. Zeef de vloeistof. Laat helemaal afkoelen. Kneus in een vijzel de peperkorrels (maar niet helemaal fijn) Giet de compositie in de ijsmachine en draai tot ijs. Voeg de gekneusde peperkorrels toe, laat nog even goed mengen. Zet het ijs tot gebruik in de vriezer
Ananassalade
Snijd voor de salade de schoongemaakte ananas in gelijkmatige brunoise van 6 mm. Neem de helft van de bos basilicum en snijd de blaadjes fijn. Maak de salade aan met een beetje honing en een beetje basilicum. Snijd 40 gr. basilicum fijn. Maak van het water en de suiker een suikersiroop, de siroop mag niet verkleuren. Laat afkoelen. Voeg in de blender de suikersiroop en de basilicum samen en laat draaien tot een mooie basilicumsiroop.
Peperolie
Roer voor de peperolie ½ dl olie en wat fijngemalen en gezeefde roze pepers door elkaar.
Krokantje
Verwarm de oven voor tot 180°C. Smelt de roomboter. Meng de suiker met de roomboter, het sinaasappelsap en de bloem. Breng op smaak met nootmuskaat. Smeer dit beslag zo dun mogelijk op een bakplaat dat is bedekt met een bakmatje. Bak dit ongeveer in 8 minuten goudbruin. Laat afkoelen en breek in grote stukken
Uitserveren
Schik op elk bord twee bergjes ananassalade en zet naast elk ervan een quenelle ijs. Steek de krokantjes in het ijs. Besprenkel het gerecht met de peperolie en ook met de basilicumsiroop.
Ingrediënten
IJs
- Begin met het ijs:
- 7,5 dl. volle melk
- 7,5 dl. slagroom
- 390 gr. fijne kristalsuiker
- 5 eidooiers
- 22 gr. roze peper
Ananassalade
- 3 ananas
- zonnebloemhoning
- 80 gram basilicum
Basilicumsiroop
- 40 gram basilicum
- 90 ml. water
- 110 gr. suiker
Peperolie
- zonnebloemolie
- 5 gr.roze peper
Krokantje
- 150 gram roomboter
- 300 gram suiker
- 120 gram sinaasappelsap
- 75 gram bloem
- verse nootmuskaat