tussengerecht
Bereiding
Kreeft
Breng 3 liter water met 3 dl azijn aan de kook. Doe 2 kreeften in het water en haal van het vuur. Neem na 1 minuten de kreeften uit het water en breng het weer aan de kook. Herhaal voor alle kreeften. Laat de kreeften iets afkoelen en breek de koppen van de kreeften. Knip de staart en haal het vlees eruit. Haal ook het vlees uit de klauwen. Snij het kreeftenvlees in kleine stukjes 2 à 3 cm.
Masalajus
Haal de kieuwen uit de koppen van de kreeften. Hak de inhoud van koppen en de looppootjes van de kreeften fijn. Zet de pulp aan in wat olie en voeg tomatenpuree, gesneden tomaten, knoflook, uien, prei toe. Voeg garam masala toe en blus af met wijn en water. Laat 30 minuten trekken. Passer de coulis en laat reduceren tot ongeveer 1 liter over is. Breng op smaak met citroensap, kokosmelk en zout en peper.
Garnering
Snij de mango en meiknolletjes in blokjes van 1×1 cm. Kook de meiknolletjes gaar in gezouten water. Snij de rauwe bietjes in dunne plakjes op de snijmachine. Maak de bietjes afzonderlijk aan mat wat azijn en olie en zout en peper.
Kreeftenchips
Prak de zalm kaviaar stuk met een vork. Smeer het brickdeeg aan een zijde in met de zalm kaviaar. Bak het deeg 5 minuten af in een oven van 160°C tot krokant. Laat afkoelen en breek het in mooie stukken.
Eindbewerking en presentatie
Zout de stukken kreeft en bak de ze kort in een grillpan met wat olie. Verdeel de blokjes meiknol en mango over de borden. Schik de stukken kreeft tussen de blokjes. Leg wat plakjes biet tegen de kreeft aan. Schenk een spiegel masalajus op de borden. Versier met kreeftenchips en Honny cress. Schenk een lepel olijfolie over het geheel.
Ingrediënten
Kreeft
- 5 Kreeften (400/600 gram per stuk)
- Natuurazijn
Masalajus
- Kreeftenschalen
- 100 gr tomatenpuree
- 250 gr tomaten
- 3 tenen knoflook
- 250 gr uien
- 2 prei
- 2 el garam masala
- 2,5 dl zoete witte wijn
- 3 l water
- 1 pakje kokosmelk (200 ml)
- 1 citroen
Garnering
- 2 mango
- 500 gr meiknollen
- 2 rauwe gele bietjes
- 2 rauwe rode bietjes
- sushi azijn
- olijfolie
Chips
- 2 vellen Brickerdeeg
- 25 gram zalmkaviaar
Opmaak
- Honny Cress
- Olijfolie