Geroosterd Livar varken met appelstroop en hete bliksem

hoofdgerecht


Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Prik het vlees in met een klein scherp mesje. Steek de kruidnagels hierin. Bestrijk het varken met de appelstroop. Leg het varken in de voorverwarmde oven en rooster het in ongeveer 25 minuten. Bestrijk af en toe wat appelstroop over het varken. Haal het varken uit de oven, blus af met jenever en houd hem warm onder aluminiumfolie.

Snijd de groene kool in repen. Leg de kool in een ovenschaal met gaatjes en blancheer deze beetgaar in de stoomoven 4 à 5 min. op 100 ºC met 100 % vocht. Meng de geblancheerde kool met de magere yoghurt, gembersiroop en de kerriepasta. Breng het op smaak en zet het koud weg.

Kook de kalfsjus voor 2/3 in, voeg de appelstroop toe. Breng het op smaak met zout en peper.

Schil de aardappels en de appels. Verwijder de klokhuizen van de appels, kook ze samen met de aardappels in een laagje water met wat zout gaar. Giet ze af en laat zie iets droog stomen en pureer het. Schil de peren en snijd ze in fijne brunoise. Schep ze daarna door de puree. Snipper de sjalotjes en roer deze door de hete bliksem. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Serveren

Snijd het vlees in plakjes. Schep wat hete bliksem in een steker op het bord. Leg het vlees er tegenaan en nappeer er wat saus omheen. Serveer de groene kool in een steker van 4 cm Ø erbij.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg. gegaard Livarvarken
  • 4 el. appelstroop
  • 10 kruidnagels
  • borrelglas jenever
  • 750 gr. groene kool
  • 300 ml. yoghurt (magere)
  • 4 el. gembersiroop
  • 4 tl. kerriepasta
  • zout en peper
  • 800 ml. kalfsjus
  • 4 tl. appelstroop
  • zout en peper
  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • 4 appels (Elstar)
  • 4 peren (Dauphine)
  • 3 sjalotjes
  • zout en peper