Franse citroentaart

nagerecht


Bereiding

Crème chantilly

Zet alle benodigdheden (poedersuiker, beslagkom, mixergardes) in de koeling en laat goed koud worden tot de afwerking.Vlak voor het uitserveren: Sla de room met poeder- en vanillesuiker stijf. Doe over in een spuitzak met gekartelde spuitmond.

Bodem (van pâte sucrée)

Zeef de bloem met het zout in een beslagkom. Snij de koude boter (uit de koelkast!) in stukjes boven de kom. Snij met twee messen de blokjes boter klein door de bloem, ongeveer tot stukjes van een erwt. Voeg eieren en suiker toe aan het bloem/botermengsel en kneed met één hand door tot een samenhangende bal. Bewerk het deeg niet te veel, de stukjes boter moeten enigszins zichtbaar blijven. Verpak de deegbal in een stuk plastic folie en leg minstens een uur in de koelkast.

Vulling

Was de citroenen in warm water en droog af. Rasp van 2 citroenen de schil. Pers alle vier de citroenen uit. Verwarm in een pan met dikke bodem, boter, suiker, eieren, citroensap en -rasp al roerend tot een dikke crèm (dikte zoals van een ijscompositie). Haal de pan van het vuur, klop de crème even door met een handgarde, bestrooi het oppervlak met suiker (om velvorming te voorkomen) en laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Taart 

Beboter de vorm en bestuif met bloem. Beboter het alufolie en bestuif eveneens met bloem.Leg de deegbal op een ruim stuk met bloem bestoven plastic folie. Bestuif de bal ook met bloem. Leg er een ruim stuk plastic folie overheen. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ruim 30 x 30 cm. Verwijder het bovenste vel plastic folie. Leg de vorm ondersteboven op de deeglap. Schuif een brede plastic taartspatel onder het onderste vel plastic folie, leg een hand op de bodem van de vorm en keer het geheel in één keer

  1. Verwijder plastic folie, druk het deeg voorzichtig rondom goed in de vorm en snij de rand bij. Prik het deeg in met een vork.

Bekleed het deeg met de alufolie met de beboterde en bebloemde kant naar beneden. Vul de vorm af met een steunvulling van rauwe bruine bonen, kapucijners o.i.d. Bak de taart 20 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven, verwijder de steunvulling met het alufolie. Plaats de taart 10 minuten terug in de oven. Haal de taart opnieuw uit de oven en laat in de vorm afkoelen.

Verwarm de oven nu voor op 180°C.

Giet de vulling in de afgekoelde bodem en bak de taart in 10 à 20 minuten af in de oven. Haal de taart uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Stort de taart pas als deze is afgekoeld.

Chocoladedecoratie

Smelt de couverture au bain-marie tot ca. 32°C. Doe over in een spuitzak of vouw van bakpapier een cornetje.Leg een vel bakpapier op een serveerplateau. Spuit hierop het Chinese karakter voor wat wij allen nodig hebben: vriendschap  

Afwerking en presentatie

Snij de taart in punten en spuit aan rand van elke punt een stevige toef crème chantilly Leg schuin op de toef room een zelf gespoten chocoladekarakter.

 

 

Ingrediënten

CRÈME CHANTILLY

  • 100 g poedersuiker
  • 5 dl room
  • 1 zakje vanillesuiker

BODEM

  • 250 g bloem
  • 120 g koude boter
  • mespunt zout
  • 65 g witte basterdsuiker
  • 100 g heelei

VULLING

  • 4 citroenen
  • 80 g boter
  • 150 g suiker
  • 150 g heel ei

GARNERING

  • 250 g pure couverture

 

MATERIAAL

  • tefal spring-bakvorm 26 cm ∅
  • boter om in te vetten
  • deegrol
  • plastic folie
  • bloem om te bestuiven
  • stuk alufolie van ca. 30 x 30 cm
  • spuitzak