Flensjes gevuld met sinaasappelsoufflé en warme sinaasappelcompote

nagerecht


Bereiding

Flensjesbeslag

Schraap het merg uit de vanillestokjes. ( bewaar de stokjes voor het banketbakkersroom). Meng bloem, vanillemerg, zout en suiker met de eieren. Roer het beslag glad met 1/3 van de melk. Voeg daarna de resterende melk en de room toe. Bak 32 hele dunne flensjes van 10 cm doorsnede.

Banketbakkersroom

Verwarm de melk op een matig vuur. Voeg de gespleten vanillestokjes ( van het beslag) bij de hete melk en laat dit 10 minuten trekken. Klop de eidooiers, de eiwitten gaan naar de soufflé, en de suiker in een kom lichtgeel en romig. Voeg de bloem toe en meng alles goed door elkaar. Neem de stokjes uit de melk en giet al roerend met kleine beetjes de vanillemelk bij de massa in de kom tot alles goed gemengd is. Zeef de inhoud van de kom in een pan en breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er een binding ontstaat. Giet de warme banketbakkersroom in een schaal en roer regelmatig zodat er geen vel ontstaat. Leg tenslotte op de banketbakkersroom een velletje vershoudfolie.

Sinaasappelsoufflé

Kook het sinaasappelsap tot ¼ in. Voeg de suiker en de sinaasappelcompound toe en meng dit met de warme banketbakkersroom. Klop de eiwitten los en voeg de poedersuiker toe. Voeg ook 3 theel. bakpoeder toe. Klop op tot een stevig schuim. Doe dit op het laatste moment ivm het gauw teruglopen van het eiwit. Roer eerst 1/3van het schuim door de sinaasappelmassa, spatel dan het resterende schuim er voorzichtig doorheen.

Sinaasappelcompote

Breng de zestes in water aan de kook en spoel ze af met koud water. Kook de suiker met 200 ml water tot een lichtbruine caramel. Blus die voorzichtig af met de sinaasappelsap en de citroensap. Voeg de zestes toe en kook de vloeistof in tot een lichte siroop. Doe er de Grand Marnier bij en laat de saus enkele minuten zachtjes koken. Schil de sinaasappels en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Halveer de partjes en laat ze uitlekken. Voeg de partjes op het laatste moment bij de saus en serveer de compote warm.

Presentatie

Verdeel het soufflémengsel over de flensjes en vouw ze dubbel. Leg op elk bord 2 gevulde flensjes met de dichte zijden tegen elkaar aan. Bak ze 2 minuten in een oven van 225 gr. Schep daarna de compote rondom de warme flensjes.

Direkt serveren!!!

Ingrediënten:

Flensjesbeslag

  • 1.6 dl room
  • 260 gr bloem
  • 6 dl melk
  • 2 vanillestokjes
  • 6 eieren
  • 80 gr suiker
  • snufje zout

Banketbakkersroom

  • 5 dl melk
  • 6 eidooiers
  • 50 gr bloem
  • 100 gr suiker 

Sinaasappelsoufflé

  • 8 dl sinaasappelsap
  • 100 gr sinaasappelcompound
  • 100 gr suiker
  • 400 gr banketbakkersroom
  • 12 eiwitten
  • 225gr poedersuiker

Sinaasappelcompote

  • 250 gr suiker
  • 8 dl sinaasappelsap
  • zestes van 2 sinaasappels
  • 100 gr Grand Marnier
  • 16 sinaasappels
  • sap van 1 citroen