Filet de porc aux prunes // Pomme naturelle farcie // Salade de broccoli

hoofdgerecht


Bereiding

De pruimen eventueel ontpitten, in wat water aan de kook brengen, van het vuur nemen en een ½ uur laten weken.Dan afgieten, droog deppen met keuken papier, het pruimenvocht bewaren!!!De appels schillen en grof raspen en met 2 eetl. citroensap besprenkelen.Pruimen in vieren snijden en met appelrasp goed mengen, de calvados toevoegen met flink wat peper en zout.( het mengsel mag gerust wat pittig zijn). De stukken vlees als een enveloppe aan één kopse zijde open snijden. De holte vullen met het pruimen / appel mengsel.

De opening dichtnaaien met naald en draad.Boter / olijfolie in de braadslee goed heet laten worden en beide stukken vlees na gepeperd en eventueel gezouten te hebben tegelijk of apart rondom dicht schroeien.Daarna het vlees zachtjes 10 minuten braden. Steeds keren.Vervolgens het vlees uit de braadslee nemen en onder folie wegzetten.

Het aanbaksel los maken met wat pruimenwater. Wijn en room toevoegen. Goed mengen van het vuur af. Pas op, dat de saus niet schift. De saus laten inkoken en afmaken met de bessensap. Het vlees vervolgens weer in de braadslee plaatsen en afgedekt met alufolie in een op 170gr. voorverwarmde oven gedurende 25 à 30 min. gaar laten worden.Hierna het vlees er uit nemen en warm onder folie wegzetten.

Ingrediënten

  • 300 gr. gedroogde pruimen
  • 2 goudrenetten of Granny Smith appels
  • 1 citroen
  • 30 ml. Calvados
  • 1,8 kg varkensfilet van Livar- of Ibericovarken ( 2 stukken)
  • boter
  • olijfolie
  • 1,6 dl droge witte wijn
  • (op kamertemperatuur)
  • 1,6 dl room
  • 3 eetl. bessenjam