Soep
KIPPENBOUILLON
De overgebleven kippenkarkassen/bouten in een soeppan leggen. Voeg groenten, laurierblad, peperkorrels en zout toe. 3 liter water toevoegen. Breng dit op een hoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, temper het vuur. Doe een deksel op de pan en laat het 2 uur sudderen. Schenk de bouillon door een zeef om botten en groenten te verwijderen. Schep daarna het vet voorzichtig af. Kook in tot 2 liter. Verwerk de bouillon in de groene en gele soep.
GROEN, WATERKERS
Leg 16 takjes waterkers apart voor de garnering. Hak de rest van de waterkers fijn. Snipper de uien fijn en smoor deze met de fijngehakte waterkers enkele minuten in de boter. Pureer de uien en de waterkers met de staafmixer. Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat de bouillon met de uien en waterkers puree ongeveer 7 minuten sudderen. Voeg vlak voor het uitserveren de room toe (let op, bouillon mag niet meer koken).
ROOD, LINZEN
Kook de linzen en de bulgur in aparte pannen in ongeveer 15 minuten totdat de ingrediënten zacht zijn. Haal ze elk door een zeef zodat het vocht verwijderd wordt. Snij de ui en knoflook fijn en smoor deze 5 minuten in de boter. Voeg de tomatenpuree toe en roer totdat de puree een beetje is opgelost. Giet hier het kokend water bij en laat 5 minuten koken.
Voeg nu de gare linzen en de bulgur toe en roer 5 minuten goed door (let er op dat de ingrediënten niet aan de bodem blijven plakken) totdat het begint te koken. Doe het deksel op de pan, zet het vuur op een lage stand en laat het geheel een half uur zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg 1 eetl. munt ( rest munt is garnering) en het paprikapoeder toe aan de soep. Laat dit 5 minuten zachtjes koken en roer goed door.
Maak op smaak met peper en zout.
GEEL, PAPRIKA
Snijd de chorizoworst in kleine stukjes. Bak deze in een koekenpan met wat olijfolie uit op middelhoog vuur. Na enkele minuten zie je het rode bakvet in de pan verschijnen. Giet dit af door een zeefje, vang de olie op in een pannetje en voeg de gedroogde chili’s toe. (de blokjes gaan als garnering in de soep). Zet apart.
Snipper de ui en snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Rasp de gember. Smelt de boter in een pan en voeg ui, bleekselderij en gemberrasp toe. Voeg na enkele minuten, als de ui glazig is, de paprika en de wortel toe. Bak het geheel 5 minuten op middelhoog vuur en giet de bouillon erbij. Breng het aan de kook en laat vervolgens zo’n 20 minuutjes op laag vuur pruttelen. Pureer de soep met een staafmixer en breng vervolgens op smaak met peper en zout.
UITSERVEREN
Verwarm 3x 16 amuse glaasjes in de warmhoudkast. Verdeel de gele paprikasoep over 16 glaasjes, doe een toefje crème fraîche op de soep en druppel daar vervolgens de chorizo-olie over. Maak het soepje af met 2 blokjes chorizoworst. Serveer de groene waterkerssoep en de rode linzensoep ook elk in 16 amuseglaasjes. Serveer de glaasjes diagonaal op een vierkantig bord. Garneer de borden met tuinkers, zie foto.
Kippenbouillon
- Rest van de maiskippen van het voorgerecht
- 2 uien
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 4 laurierblaadjes
- 20 peperkorrels
- 1 theel. zout
Groen, Waterkers
- 400 gram waterkers
- 2 uien
- 1 l. kippenbouillon
- 3 eetl. room
- 200 gram boter
Rood, Linzen
- 70 gram rode linzen
- 70 gram bulgur
- 2 ui
- 4 tenen knoflook
- 50 gr boter
- 2 eetl tomatenpuree
- 1 l. kokend water
- 2 eetl. gedroogde munt
- 1 eetl. paprikapoeder
- peper en zout
Geel,Paprika
- 2 gedroogde chili’s
- stukje van 200 gram chorizoworst.
- 2 ui
- 4 stengels bleekselderij
- stukje verse gember (ongeveer 6 cm)
- 40 gram boter
- 4 gele paprika’s, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
- 6 kleine worteltjes (ongeveer 400 gram) in plakjes gesneden
- 1 l. kippenbouillon
- peper en zout
- 200 ml. crème fraîche
- olijfolie
Uitserveren
- ½ bakje tuinkers