Citroenflan met kardamomparfait en een coulis van rood fruit

nagerecht


Flan

Maak zestes van een limoen, blancheer deze kort. Klop de eieren los en meng deze met de suiker, room, limoenrasp en citroensap en giet een laag van ca. 2,5 cm in een beboterde schaal.

Verwarm deze au bain marie in 20 min. in een stille voorverwarmde oven van 180 °C zet daarna koud weg.

Kardamomparfait

Verhit in een pan het water, suiker en de gekneusde kardamom peultjes tot ca. 100 °C. Haal van het vuur en zeef de kardamom peultjes er uit. Klop de eidooiers goed op en voeg wat kardamomsiroop toe. Zet terug op het vuur en voeg bij de rest van de siroop. Blijf goed kloppen tot 80º C. zet in een bak met koud water en blijf kloppen tot het is afgekoeld.

Spatel de stijf geslagen room door het mengsel en zet 3 uur

in de vriezer.

Voor het pralinekoekje

Laat de boter iets zacht worden in een pan en haal van het vuur.

Hak de amandelen fijn.

Voeg de bloem, glucosestroop, suiker en gehakte amandelen toe en meng goed door elkaar. Spreid dit mengsel heel dun uit op een siliconenmatje.

Bak het af in ca. 10 min. in een stille voorverwarmde oven op

180 °C. tot goudbruin. Keer om op een snijplank en maak hiervan als het nog zacht is repen van ca.1 x 6 cm. Laat verder afkoelen.

Coulis

Meng de diepvries vruchten met het water en de suiker

en breng aan de kook. Zeef de vloeistof en laat afkoelen. Breng over in een spuitflesje.

Presentatie

Snij rechthoekige stukken uit de flan van 8 x8 cm. Plaats deze links van het midden op het bord. Plaats rechts hiervan een bolletje parfait. Trek een streep coulis onderlangs. Garneer bovenlangs het fruit braam-framboos…etc. Plaats op de flan twee blaadjes mint en leg het koekje schuin over de parfait.

Het geheel licht bepoederen.

Flan

  • 5 dl. room
  • 450 dl. suiker
  • 12 eieren
  • 50 ml citroensap
  • 2 limoenen

Kardamomparfait

  • 75 ml water
  • 150 gr suiker
  • 50 kardamom peultjes
  • 9 eidooiers
  • 7,5 dl room

Pralinekoekje

  • 50 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 60 ml glucosestroop
  • 75 gr suiker
  • 60 gr amandelen

Coulis

  • 100gr gemengd rood fruit (diepvries)
  • 60 gr suiker
  • 50 ml water

Presentatie

  • 250 gr. Bramen
  • 250 gr frambozen
  • mintblaadjes
  • poedersuiker