Citroen-portijs met moscato d ´Astisabayon amarena kersen

nagerecht


Bereiding

Ijs

Los de suiker op in het citroensap in een steelpan en laat afkoelen breng daarna het mengsel over in de ijsmachine. Voeg port toe als ijsproces begint en voeg daarna ook de losgeklopte eiwit toe.Serveer met de amarena kersen.

Cantucini

Warm de oven voor op 180 gr C.Leg de noten op een bakplaat en rooster ze 10 min. tot ze licht gekleurd zijn. Laat afkoelen.Meng in een ruime kom het meel met de suiker, bakpoeder, eieren, dooier, vanille en citroensap en kneed er een soepel deeg van. Kneed de noten er door. Het deeg kan nog een beetje plakken, bestuif het dan licht met wat bloem. Vorm er twee lange worsten van en leg ze op een dun met bloem bestoven bakplaat. Druk ze iets platter op de bakplaat tot mooie staven met een hoogte van ca 2 ½ cm. Maak om de 1 ½ cm een inkeping in de staven (dus niet helemaal doorsnijden).Bak de staven stevig in ca 20 min.in de oven. Neem uit de oven, laat iets afkoelen en snijd de plakken op de inkepingen door. Leg de schijven plat op de bakplaat en bak iedere kant van de cantucini 5 min. in de oven.Laat ze niet te donker kleuren, want dan worden ze te hard.Proef of ze na 5 min.gaar zijn. Laat de cantucini afkoelen op een rooster.

Sabayon

Klop eidooiers, suiker en vanillesuiker tot een schuimige massa.Plaats de kom op het gas (laag vuur) of au bain marie, voeg de wijn en het citroensap toe en klop goed tot een luchtige sabayon. Pas op voor schiften.

Uitserveren

Plaats een flinke bol citroen ijs iets uit het midden op het bord, schenk de sabayon er om heen en leg twee cantucini koekjes tegen de rand van het bord en wat kersen als garnering bij het ijs.

 

Ingrediënten

(nagerecht voor een liter ijs)

Voor het ijs

  • 450 gr suiker
  • 375 ml citroensap,gezeefd
  • 700 ml rode port
  • 1 eiwit, iets losgeklopt
  • 1 pot Amarena kersen(morellen),voor er bij

Voor de cantucini

  • 100 gr blanke amandelen
  • 360 gr grano duro (voor 25-30 stuks)
  • 140 gr fijne kristal suiker
  • 2 tl bakpoeder, gezeefd
  • 2 eieren + 1 dooier
  • een paar druppels vanillearoma
  • rasp van een hele citroen
  • extra bloem om te bestuiven

Voor de sabayon

  • 60 gram vanillesuiker
  • 8 eidooiers
  • 150 gr suiker
  • 2 dl Moscato d´ Asti
  • 2 el citroensap