Cassata van sinaasappel- kardemomcake met 3 soorten ijs en aardbeien

nagerecht


Bereiding

Cake

(direct mee beginnen)

Verhit de oven op 160 graden voor. Bekleed de vormen met bakpapier. Klop de eieren licht . Rasp de schil van de sinaasappels. Klop boter en suiker tot een lich ten luchtig mengsel. Voeg eieren beetje bij beetje toe en klop na elke toevoeging.Zeef meel erboven, voeg kardemom, bakpoeder en geraspte schil toe en spatel het met een grote metalen lepel door. Doe het beslag in een kom en strijk glad. Bak het circa 35 minuten in de oven, of tot het veerkrachtig aanvoelt. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.

Kardemomsiroop

Breng suiker en water langzaam aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Roer niet meer zodra mengsel kookt ten voeg de kardemom en het rozenwater toe. Haal de afgekoelde cake uit de vorm, snijd dan de toplaag er af en snijd hem zonodig strak bij. Leg op een plaat die later in de vriezer kan en giet er alle(!) siroop over. Zet direct in de koelkast.

Gepureerde frambozen

Pureer de frambozen en druk door een fijne zeef. 140 gram is voor het ijs, zet de rest apart voor de coulis. Hak de noten zeer fijn. Hak de bolletjes zeer fijn.

Roomijs

Klop de slagroom tot zachte pieken, dek af en zet tot gebruik in de koelkast.

Klop de eidooiers en en 80 gram poedersuiker tot een bleek en luchtig mengsel. Klop daarna de eiwitten met 80 gr poedersuiker in een andere kom tot een stevig schuim. Spatel dit beetje bij beetje door het eidooier mengsel. Breek het schuim aan het oppervlak tijdens het spatelen zodat het glad en klontvrij blijft. Spatel dan de geklopte slagroom er beetje voor beetje door. Verdeel het mengsel over 3 kommen en breng op smaak met de gezeefde frambozen (140 gr), pistache en gember .(Poeder en stem.) Schep elk mengsel in een spuitzak met mond van 2,5 cm. Begin met een streep in het midden van de cake. Werk dan om en om naar de zijkanten tot de oppervlakte bedekt is. Zet direct in de diepvries beneden.

Chocolade kerrie amandelen

Verwarm oven voor op 160 graden. Doe de eiwitten bij de amandelen in een kom zodat de amandelen vochtig zijn, maar niet nat. Smelt de chocolade. Strooi de kerrie over de amandelen en roer , haal dan de amandelen door de gesmolten chocolade en stort ze in een enkele laag op bakpapier op een bakplaat en bak ze 10-15 minuten in de oven, of tot ze droog zijn. Hak ze voor het uitserveren in stukjes als garnering.

Frambozencoulis

Voeg aan de resterende gezeefde frambozen 200 gram poedersuiker en citroensap naar smaak toe.

Snijd de aardbeien , afhankelijk van de grootte in tweeen of kwarten.

Uitserveren

Doop een gekarteld brood mes in heet water en snijd de cassata heel strak in gelijke stukken (10cm x7cm). Zorg dat iedereen de 3 smaken ijs heeft. Verdeel de aardbeien over de borden , besprenkel met coulis en voeg wat gehakte chocolade kerrie-amandelen toe. Strooi er tot slot wat frambozenpoeder over.

Serveer direct uit.

Ingrediënten

Cake

  • 2 Bakvormen (25×25)
  • 480 gr zachte boter
  • 480 gr suiker
  • 480 gr zelfrijzend bakmeel
  • 8 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl gem. kardemom
  • 4 sinaasappels

Kardemomsiroop

  • 300 gr suiker
  • 300 ml water
  • 6 tl rozenwater
  • 2 tl gemalen kardemom

Frambozen

  • 450 gram frambozen
  • 60 gr pistachenoten
  • 3 bolletjes stemgember
  • 2 tl gemberpoeder

Roomijs

  • 8 dl slagroom
  • 60 gr eidooiers
  • 120 gr eiwitten
  • 160 gr poedersuiker
  • 140 gr gepureerde frambozen
  • 60 gr pistachenoten
  • 6 tl stemgember
  • 2 tl gemberpoeder

Chocolade kerrie- amandelen

  • 300 gram amandelen
  • 4 eiwitten
  • 2 tl kerriepoeder
  • 200 gram chocolade

Frambozencoulis

  • uit de diepvries
  • 1 citroen
  • 200 gram poedersuiker
  • 500 gram aardbeien
  • Frambozenpoeder