Tusssengerecht
Kippenbouillon
Snijd de groenten fijn. Breng 3 ltr. water aan de kook. Voeg de fijngesneden groenten en kruiden toe en laat
3 uur trekken. Zeef en ontvet de bouillon en laat tot 2 ltr. inkoken.
Bietensoep
Kook de bieten in 1 uur gaar. Schil deze en hak ze fijn.
Verhit de olijfolie in een middelgrote pan. Fruit hierin de sjalot en de knoflook onder voortdurend roeren 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de boter toe en laat smelten. Voeg de fijngehakte bieten toe en 0,75 dl kippenbouillon. Roer goed en bak ze 5 minuten op hoog vuur. Deglaceer met een klein scheutje balsamicoazijn en laat de azijn verdampen.
Schenk 1,5 liter kippenbouillon erbij (houd een halve liter bouillon apart) en voeg de tijmblaadjes toe. Breng alles aan de kook, temper het vuur en kook de bieten in zo’n 20 tot 30 minuten zacht.
Pureer de soep met de staafmixer. Roer er daarna zoveel bouillon door totdat de soep de juiste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper
Afwerking en uitserveren
Verwarm de bietensoep. Klop de crème fraîche met de geitenkaas in een kom zacht. Schenk de soep in (kleine) kommen, schep een eetlepel van het crème fraîche mengsel in het midden en maal er wat zwarte peper over. Druppel er wat olijfolie over en garneer met de paarse basilicum.
Ingrediënten
Kippenbouillon
- 2 kg. soepkip
- 2 ui
- 1 wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 2 prei
- 4 laurier
- 15 peperkorrels
- 4 takjes tijm
Voor de soep
- 2 kilo verse bieten
- 5 el olijfolie
- 3 grote sjalotten, gepeld en gesnipperd.
- 4 teentjes knoflook, fijn gehakt
- 120 gr boter
- scheutje balsamicoazijn
- 2 liter kippenbouillon
- enkele takjes tijm (alleen de blaadjes)
- zout en peper
- 200 gr crème fraîche
- 150 gr zachte geitenkaas
- paarse basilicum