Beef Wellington met rode wijnsaus en peultjes

Hoofdgerecht


Bereiding

Flensjes

Roer in een kom de eieren los met de bloem. Klop de melk erdoor tot het een glad mengsel en dun beslag is. Voeg bieslook, peper en zout naar smaak toe.

Verhit een flensjes/koekenpan van 20-23 cm doorsnee met een scheutje olie en bak iets meer dan 15 flensjes.

Beef Wellington

Bestrooi de biefstuk met zeezout en peper. Bak de stukken 30 seconden per kant (boven-, onder- en zijkanten), Neem uit de pan en laat afkoelen. Verhit de resterende olijfolie en fruit de fijngesneden ui en knoflook, tijm en laurier 3-4 min. tot de ui licht kleurt. Bak de fijngehakte paddenstoelen kort mee, voeg de room toe en laat iets inkoken. Schud uit de pan, haal het laurierblaadje weg en laat afkoelen.

Leg15 x 3 vellen plasticfolie over elkaar, leg het flensje erop, met daarop 2 elkaar overlappende plakken ham. Verdeel het paddenstoelenmengsel over de flensjes met de ham en leg de biefstuk in het midden, Vouw het flensje met de ham naar het midden van de bovenkant en druk de randen als voor een beursje tegen elkaar. Knip het teveel aan flensje weg. (zorg dat het flensje vlak over het biefstukje wordt gevouwen geen prop aan de bovenkant)

Breng de hoeken van de folie in het midden bij elkaar en draai ze zo strak mogelijk om het pakketje. Maak de andere pakketjes op dezelfde wijze. Leg ze 1 uur in de koeling.

Verdeel het bladerdeeg in gelijke porties. ( 2 vellen bladerdeeg per biefstuk) Rol ze 3 mm dun uit en snijd, met een omgekeerd bord als mal (wordt ongeveer 20/25cm doorsnee), cirkels uit het deeg. Verwijder de folie van de pakketjes en leg op elke deeglap een verpakte biefstuk. Bestrijk het deeg met ei, vouw de randen naar het midden en snijd het teveel aan deeg weg. Zorgen dat het vlak en strak over de biefstuk heen gevouwen zit.

Druk de naden van het deeg zorgvuldig met water op elkaar, leg de pakketjes met de naad naar beneden op velletjes rond geknipt bakpapier en geef ze met de hand een ronde vorm en zet ze 15 min. in de koeling. Haal de pakketjes uit de koeling en bestrijk met eierdooier, zet ze nog 15 min. in de koeling en indien de tijd het toelaat herhaal dit nog 1 keer.

Zet een zware bakplaat in de oven en verwarm de oven tot 180 graden. Kerf kort voor het bakken met de punt van een mes vanuit het midden tot halverwege de hoogte gebogen lijnen in het deeg. Neem de pakketjes van het bakpapier, zet ze direct op de bakplaat en bak ze in ca.15 min.

Peultjes

Maak de peultjes schoon, blancheer ze breng op smaak met zout.

Wijnsaus

Verhit de boter en de bloem in een sauspan en laat licht kleuren. Voeg al roerend de rode wijn eraan toe. Voeg de ui, knoflook en tijm toe en laat 15 min. zachtjes koken. Zeef de saus door een fijne zeef en houd warm. Laat de suiker carameliseren, met het water afblussen en de room erdoor roeren en dit samenvoegen met de saus. Breng op smaak met peper en zout.

Presentatie

Maak een bedje van peultjes, snij de beef door het midden, leg netjes op de peultjes. Serveer er een klein schaaltje rode wijn saus bij.

Ingrediënten

Flensjes

  • 12 eieren
  • 600 gr patentbloem
  • 8 dl melk
  • bieslook fijngeknipt
  • zout en peper
  • neutrale olie

Beef Wellington

  • 15 haasbiefstukken
  • zeezout en peper
  • 5 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 10 takjes tijm
  • 4 bladen laurier
  • 500 gr champignons
  • 400 gr cantharellen
  • 8 el slagroom
  • 32 plakken parmaham
  • 4 pakjes bladerdeeg
  • 6 eierdooiers losgeklopt

Peultjes

  • 500 gr peultjes

Wijnsaus

  • 140 gr boter
  • 100 gr bloem
  • 1 ltr rode wijn
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 bosje tijm
  • 4 el suiker
  • 10 el water
  • 6 el room
  • peper en zout